t

lørdag 10. mai 2014

Flaggkake til 17 mai

IMG_2463

Da er 17 mai like rundt hjørnet igjen og jeg tenkte at jeg i år skulle prøve å forenkle og forbedre flaggkaken min fra i fjor. Selvom et noe skeivt og uproposjonert flagg har sin sjarm, ville jeg ha den mer symetrisk i år. Nøkkelen til dette er kakeringer eller papirmaler og en god kniv, kakesag og en god dose tålmodighet. Jeg klarte å kutte ned tiden fra 2,5 dag til 1 dag så jeg vil kalle det en suksess :)

(1 år senere har jeg også laget en video av hvordan jeg lager kaken, link her)

Det første som må gjøres er å bake selve kaken. Jeg har brukt en red velvet kake (oppskrift fra Hummingbird bakery sin bok kakedager), laget to deiger og farget den ene rød og den andre blå. Vanlig vaniljekake fungerer nok også fint, men da får man ikke den fine, dype fargen. Red velvet kake er også veldig fast, men også ordentlig saftig, som gjør den til den perfekte kake å bruke til slike prosjekter som krever en del kutting og løfting.

Red velvet kake: (oppskrift fra Hummingbird Bakery kakedager)
120 g usaltet smør (romstemperert)
300 g sukker
2 store egg (romstemperert)
20 g kakaopulver
0,5-1,0 boks konditorfarge
1 ts vaniljeekstrakt
300g hvetemel
1 ts salt
2,4dl skummel kulturmelk (romstemperert)
1 ss hvitvinseddik
1t s natron

Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.

Miks smør og sukker hvitt og tilsett så ett og ett egg av gangen. Bland godt mellom hvert egg og pass på å skrape kantene godt ned.

Tilsett konditorfargen. Jeg har brukt en halv boks rød farge i den røde kaken og en halv boks blå og en kvart boks lilla i den blå kaken. Man kan med fordel bruke en boks rød i den røde og en boks blå og en halv lilla i den blå om man vil ha en enda klarere farge enn min kake. Den lilla fargen bidrar til at blåfargen ikke skal gå for mye mot det grønne (pga eggegulen) og mer mot det marineblå.
Fargen vil nå være en god del lysere enn sluttresultatet fordi kakaoen ikke er tilsatt enda.

Sikt sammen mel, salt og kakao i en bolle og ha det i kakerøren vekselsvis med melken. Begynn og avslutt med det tørre, altså tørr-melk-tørr-melk-tørr og bland godt mellom hver gang. Hvis du nå ser at du ikke er helt fornøyd med fargen kan du tilsette mer.

Bland eddiken og natronen godt i en liten bolle (her skal det skumme masse) og ha det så i kakerøren og bland godt.

Ta frem en 24 cm springform og ha bakepapir i bunn før du lukker den. Smør så hele godt med smør og ha så i mel som du jevnt fordeler rundt i formen. Dette gjør at kaken overhodet ikke sitter fast i formen etter steking.

Ha deigen i kakeformen og stek i ovnen i ca 40 min. Den er klar når en kakenål/tannpirker kommer ut uten smuler. Tiden varierer en del fra ovn til ovn, så følg nøye med.

Mens den første kaken steker i ovnen kan du lage klar kakedeig nr 2 i den andre fargen.

Det er viktig at kakene får avkjølt seg helt før du begynner å skjære i dem, så det er en stor fordel å bake kaken kvelden før, slik at bunnene kan ligge i kjøleskapet over natten. Har du ikke mulighet til dette må de i det minste få avkjøle seg helt på rist.

Mens du venter på at bunnene skal avkjøles kan du lage kremen.

Kremosfrosting:  (oppskrift fra Hummingbird Bakery kakedager)
200 g usaltet smør (romstemperert)
1,2 kg melis
500 g kremost (romstemperert)
0,5 ts vaniljeekstrakt

Pisk smøret til det begynner å bli lyst, skrap godt ned langs kantene og tilsett så osten. Pisk det godt og luftig og tilsett så melisen litt og litt. Det er ikke sikkert at du trenger å bruke all melisen, så gå sakte frem. Vaniljen tilsetter du helt til sist, smak deg frem så det ikke blir for mye.

IMG_2471

Når kakene er helt avkjølt begynner det morsomme.

Det første du gjør er å kutte vekk toppen av begge kakene slik at de blir så rette som mulig.

Ta så den blå bunnen og kutt av en 1 cm høy bunn. Denne blir veldig tynn, så det er en stor fordel å ha en kakeløfter på lur slik at den ikke deler seg.

Del så den røde kaken akkurat på midten med en kakesag eller konditorkniv. Mål med målebånd hvor høye de to delene er og kutt den blå kakebunnen i samme høyde.

Du skal altså nå sitte på 1 stk blå kakebunn som er 1 cm høy, to røde bunner som er nøyaktig like høye og en blå bunn som er like høy som de to røde.


Jeg har prøvd å lage en illustrasjon av alle stegene til kaken i paint sånn at det skal bli litt enklere å forklare.

Bilde 1: Her ser vi hvordan det første laget ser ut ovenfra. Vi skal ha en rød sirkel som er 6 cm i diameter og en rød sirkel som er 6 cm bred. Har du kakeutstikkere på lur som er 6 og 10 cm i diameter er det bare å stikke ut. Har du ikke det kan du lage en papirmal og kutte forsiktig rundt med en kniv. Den ene malen skal da være en sirkel på 6 cm diameter og den andre en sirkel på 10 cm diameter. Gjør dette med begge de røde kakebunnene.

Den blå sirkelen skal være 1 cm bred. For at den skal få riktig avstand til de røde sirklene trenger du en utstikker/mal på 7 cm og en på 9 cm. Det er plass nok på den blå bunnen (som er like høy som de to røde, IKKE den som er 1 cm høy) til å stikke ut sirkelen til bilde 1 og bilde 5 på den, så pass på at du plaserer malene slik at du utnytter plassen.

Du skal nå ha 2 stk røde sirkler som er 6 cm diameter.
2 stk store, røde sirkler som er 6 cm brede.
2 stk blå sirkler som er 1 cm brede.
1 blå kakebunn som er 1 cm høy.

Sett så sammen 1 liten rød sirkel, en blå sirkel og en stor rød sirkel slik som på bilde 1 og se til at det er nok rom til kremen som skal mellom sirklene.

Fyll en sprøytepose med ostekremen, klipp et lite hull i den og sprut forsiktig inn der det er tomrom og fyll helt opp til kanten.

Bilde 2: Dekk så alt med krem UTENOM over det blå. Hvis du dekker det blå med krem vil du få en hvit strek i korset i flagget.
Hvis det er mye mellomrom mellom det blå og kremen kan du forsiktig smule opp litt av den blå kaken du ikke skal bruke, slik at det blir jevnt i høyden.

Bilde 3: Legg så den 1 cm høye blå kakebunnen forsiktig oppå kaken.

Bilde 4: Legg så den siste blå sirkelen rett på den blå kakebunnen og pass på at den sitter midt på kaken FØR du tar på kremen, ellers vil du igjen få en strek i korset.
Når den blå sirkelen er sentrert kan du ta på krem inni sirkelen og på resten av kaken, slik at det ser ut som bilde 4.

Bilde 5: Legg så de siste røde sirklene på plass og fyll med krem i tomrommene. Hvis den blå kaken igjen er litt lavere enn resten kan du smule på litt mer kakerester før du dekker resten av kaken med krem.

Når man skal dekke en hel kake med smørkrem er det best å gjøre et smulelag først. Dvs at man har et tynt lag med krem over hele kaken, setter kaken inn i kjøleskapet slik at kremen stivner og smulene "fryses" fast. Da vil man ikke ha like mye smuler i det ytterste laget med krem og det er litt enklere å få det pent.

Du sitter nå på ganske mye kakerester som er perfekt å bruke til cakepops!

IMG_2449

Jeg håper det var en forståelig forklaring og at du ikke ble for skremt av alle stegene.

God 17. mai!!

-Citona

40 kommentarer:

 1. Dette var nok en meget god forklaring, men jeg ble likevel skremt, haha:))
  Men jeg kan IKKE bake!!

  Utrolig lekker kake ble det i allefall, så utrolig flink du er!

  SvarSlett
 2. Jaha.... Så det er hemmeligheten for at fargene skal ikke gli i hverandre... Prøvde en gang selv på Flagg kake, men desverre det gikk ikke så bra. Takk for tipset :)
  Følger gjerne bloggen din:)
  Klem Nataliya

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det nok bare å prøve igjen, så går det til slutt :) Bare hyggelig!

   Slett
 3. Er det wilton farge du bruker, eller noe annet?

  SvarSlett
 4. Bruker du wilton pulver eller gelefarger?

  SvarSlett
 5. Cathrine Dalheim15. mai 2014 kl. 14:30

  Fantastisk imponerende, Citona! Hadde du solgt - hadde jeg kjøpt! :-)

  SvarSlett
 6. Gir meg ende over - tenk å klare å bake noe slikt.... Jeg måtte bare blogge om kaka (eller om mine begrensa bakerevner...)

  SvarSlett
 7. Hei! bare lurte på om du bare lagde en rød og en blå kake å deler dem i to, eller om du lager to av rød og to av blå:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lager en rød og en blå og så deler jeg dem :)

   Slett
 8. Hei! :)
  Oppskriften du har her, er det nok til begge kakene (sånn at du bare deler røra i to og farger hver halvpart rød/blå), eller lager du den mengden dobbelt opp og farger hver røre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar! Jeg lager dobbel mengde og farger hver røre :)

   Slett
 9. Now we need the pattern for the flag garland, please 💙

  SvarSlett
  Svar
  1. I don't have a pattern but you can buy the garland ready made in our shops :)

   Slett
 10. Vakker! Kan du lage en video?

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Nyyyydelig! Skal prøve meg på denne i år!

  SvarSlett
 13. For en fin kake. :-) Når du lager deigen til kaken, lager du dobbel dose eller deler du røren i to når du skal farge de?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Til denne er det laget dobbel mengde, en til hver farge :)

   Slett
 14. Hej! Verkligen superfin tårta, väldigt imponerande! :)
  Jag funderar på att prova mig på svenska flaggan till vår nationaldag, alternativt till midsommar.
  Min fråga är:
  Tror du att det funkar att färga in red velvet cake-smeten med gult och lite ljusare blått istället? Annars verkar ju ditt recept kanon, men är lite tveksam på färgerna.
  Tacksam för svar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager at jeg svarer et helt år senere! Jeg vil tro at vaniljekake er bedre til det svenske flagget ettersom blåfargen til det svenske flagget er lysere. Den gule vil nok også bli mer sennepsgul en Sverige gul, så prøv vaniljekake! :)

   Slett
 15. How beautiful! Sadly I don't understand the text, but I'll try to do the same to finnish flag this weekend :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Sorry for the late answer, hope the cake turned out well! :D

   Slett
 16. Jeg har siden i fjor forsøkt å finne kakeutstikkere i riktig størrelse for denne oppskriften, men helt uten hell. Vet du hvor jeg kan finne de? :) Fantastisk kake, alle elsket den i fjor og gleder seg til i år :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager sent svar, de er fra merket Blomsterberg og du finner de hos Rafens butikkene :)

   Slett
 17. Hei, kan man lage ferdig denne kaka kvelden før den skal serveres? Jeg tror det blir for mye jobb å sette den sammen på 17.mai, da må jeg isåfall stå opp klokka 5 :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan du absolutt gjøre. Jeg anbefaler og bake selve bunnene dagen før og la de stå i kjøleskapet over natten, så kan du sette den sammen på morningen. Alternativt kan du lage bunnene på morningen den 16, la de stå i kjøleskapet noen timer for å stabilisere seg og sette den sammen på kvelden den 16. Den holder seg godt over natten! Lykke til :)

   Slett
 18. dersom man lager den med vanilje bunn, er ostekrem beste alternativ for det hvite mellom lagene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, den kan fort bli litt kjedelig i smaken tror jeg. Da ville jeg nok hatt noe sitron eller noe annen smak i bunnen for å gjøre kaken mer spennende :)

   Slett
 19. dersom man lager den med vanilje bunn, er ostekrem beste alternativ for det hvite mellom lagene?

  SvarSlett
 20. Når skakan du ha i vaniljeessens i kaken..?

  SvarSlett
 21. Dette er en kjempemorsom kake! Jeg måtte steke min i 55-60 minutter, men fasongen ble helt topp og den hevet fint :)

  SvarSlett
 22. Woah, så flott! Imponerende!! :)

  SvarSlett
 23. Hei! Jeg lurer på om det går fint å bruke en 23 cm form, eller om jeg bør skaffe en på 24 cm?

  SvarSlett
 24. Kaken ble en kjempesuksess !!!!! Fulgte video'n til punkt og prikke Og den ble helt lik din!!! Så moro og kunne servere en slik kake på 17 mai! Takk for du har delt😁

  SvarSlett