t

torsdag 16. oktober 2014

Kaffebrygging med Chemex

chemex-13

Det som i dag er en av verdens med ikoniske kaffebryggere startet ikke livet sitt på kjøkkenet, men faktisk i et laboratorium. Den tyske oppfinneren Peter Schlumbohm hadde en doktorgrad i kjemi. Dette kom godt med da han skulle lage kaffebryggeren sin ettersom den stammer fra laboratorieutstyr. Den er i hovedsak satt sammen av en erlenmeyerkolbe og en glasstrakt. Disse ble kombinert sammen med en luftkanal slik at luften lett kunne komme seg ut under kaffebrygging. Til sist satte han på treringen og kalte produktet for Chemex.

Slik ble Chemexen til den ikoniske kaffebryggeren vi kjenner i dag (hele 70 år senere!). Den er ikke bare ansett som en utrolig god håndbrygger, men også som kunst. Den er derfor å finne hos blant annet MOMA (museum of modern art) i New York og Smithsonian i Washington, D.C. 

Er du intressert i å vite mer om historien til Chemexen anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen.

chemex-1

Det er viktig å brygge kaffen med tålmodighet. Kombinasjonen av tykt filter, blomstring av kaffen og riktig mengde vann av gangen er det som gjør chemex kaffe til noe helt spesielt. Hvis du aldri har smakt kaffe brygget på denne måten før, har du noe spesielt i vente.

Til to kopper kaffe trenger du
Chemex
Filter
Kaffekvern
Vannkjele
Digital vekt
35 gram kaffebønner
5dl vann
et par dl vann til å rense filteret


1. Still inn kaffekvernen til medium

2. Kvern bønnene

3. Kok opp vannet til å rense filteret

chemex-6 chemex-7

4. Mens vannet varmes opp har du filteret i chemexen. Filteret skal åpnes slik at det er tre ark mot hellekanten og et ark mot baksiden av bryggeren.

5. Når vannet koker tar du det vekk fra varmen og venter til det har sluttet å koke.

6. Hell litt vann over filteret for å få vekk papirsmaken og forvarme chemexen. Hell vannet ut av Chemexen igjen.

7. Kok opp resten av vannet.

8. Ha kaffen i filteret.

chemex-8 chemex-9

9. Når vannet koker tar du det av platen og venter ca 30 sekunder (da vil vannet bli riktig temperatur for brygging).

10. Ha litt vann i kaffen, akkurat nok til å gjøre kaffen våt. Kaffen vil boble litt. Dette kalles blomstring. La det stå i ca 30 sekunder før du har i mer vann.

11. Hell så vannet forsiktig over i sirkler. Kaffen skal heve litt, men det skal ikke bli en overflod av vann. Det er også viktig at all kaffen er fuktig hele tiden ellers vil det brygge ujevnt, så her må man følge med. Bryggingen skal ta 4-6 minutter.

chemex-10 chemex-12

12. Når du er ferdig er det bare å ta ut filteret, finne frem favorittkoppen din og nyte kaffen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar